3/17/2012

Qüestions de l'avaluació inicial



1. ¿Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta.

Sí, considero que el progrés en el coneixement tecnològic i científic garanteix el progrés econòmic i social i en determina el seu nivell.  Ho hem vist al llarg de la història de la Humanitat i ben palesament d’ençà de la revolució industrial i més endavant la revolució tecnològica. Tots aquests avenços han suposat veritables millores en la qualitat de vida de les persones i han permès plantejar-nos reptes que anteriorment eren impensables: videoconferències, ampliació del coneixement i de la seva difusió, millors en sanitat, en el camp del transport, etc. Només cal pensar en la reducció de costos de tota mena (materials, humans, de temps, d’esforç, etc.) a l’hora per exemple d’avaluar un determinat procés.
Cal però que tot aquest progrés sigui en benefici del progrés de tothom, no només d’uns quants i també que aquest progrés ens faci més lliures, més cultes, més rics de coneixements i possibilitats, però també més solidaris, oberts, democràtics i respectuosos. Difícil conjugar tot això, però considero que no és impossible. I si més no hem d’anar cap aquí: Per una continua millora, potenciació i generalització del progrés tecnològic i científic en benefici de l’interès general.

2. ¿Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?

Pel que puc entendre de la pregunta, estic plenament d’acord. Crec que sí per damunt de consideracions partidistes legítimes, prima la fonamentació científica això és una garantia per tal que l’ús de les diferents tecnologies no sigui en benefici d’uns pocs, d’un determinat grup o d’una determinada ideologia. La qual cosa no vol pas dir que qui en faci ús d’aquestes no tingui una determinada ideologia i legítimament la defensi i l’exposi. Però si els avenços científics i tecnològics prenen la seva força no en els fins ideològics o partidistes d’un determinat grup, sinó en consideracions científics això garanteix una major neutralitat i, segurament, millors encerts i progressos, en no estar supeditat el seu ús a l’interès concret d’un determinat grup.
També caldria perfilar si uns determinats camps científics estan o no determinats o tenen més a veure amb unes ideologies més que amb unes altres... Suposo que de tot això en parlarem.

3. Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.

Estaria força d’acord amb aquest enunciat (7), però el fet que digui que és un “requisit indispensable” fa que no ho assumeixi plenament. Hi ha programes, projectes, activitats i tasques d’ensenyament-aprenentatge que no necessàriament han de tenir present les Tecnologies de la informació i la Comunicació (TIC). Un exemple seria un miniprojecte del nostre centre “L’hort del Turó” on l’alumnat dels dos sisès aprenen les tasques que s’hi fan a l’hort, al jardí, etc. Però resta clar i jo en faig una aposta personal que també en aquests camps l’ús de les TIC ens podem anar molt bé (recollida i divulgació de la informació, fulls de presentació i de càlcul, graelles amb el calendari de les collites i les tasques a fer, etc.

4. ¿Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?

Jo crec que hi ha causes sumatives que ens expliquen que com a resultat de tots els anteriors avenços i canvis s’avança més o millor en alguns àmbits. Per exemple el millor coneixement dels materials i l’aparició d’altres, les tècniques de fabricació, els processos de creació, etc. fan que per exemple s’hagi produït una veritable revolució en els equips informàtics, tant a nivell de prestacions, com de rapidesa, volum o eficiència, per exemple.
També crec que hi ha una raó bàsica en el fet que tots aquest processos s’han globalitzat, democratitzat i generalitzat. No és el mateix que hi hagi un determinat nombre de científics que estiguin cercant nous camins, maquinari o programari, que sigui moltíssims més no només als països desenvolupats sinó a d’altres d’emergents com la Índia, la Xina, Brasil, etc.
Hi ha també el fet de la aparició, potenciació i generalització d’aquests canvis en el món educatiu, entès aquest al llarg de tota la vida: a les escoles, als instituts, a les universitats, però també a les fàbriques i als centres laborals, d’oci, culturals, etc.

5. Defineix en una frase i digues quin és l’objecte d’estudi, en una segona frase, de la Tecnologia Educativa

Els recursos tecnològics que són al nostre abast actualment. Familiaritzar-nos amb ells, fer-ne un ús adient i restar oberts a nous canvis, reptes i recursos.

6. Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement

Un de transmissió de coneixement seria Internet i totes les eines que ens permeten transmetre tota mena de coneixement d’un lloc a l’altra punta de la terra: Google, correus, xats, etc.
Un de construcció del coneixement seria el fenomen de les wikis, els grups de recerca online o un equip científic que cerca solucions a un determinat problema a través de videoconferències i l’ús compartit dels coneixements previs i els treballs que s’hi facin.

7. Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea".

Estic plenament d’acord amb aquest enunciat. Considero que el context és una part essencial de qualsevol idea i que utilitzem les persones no només per a explicar-la i donar-li sentit sinó també per a entendre-la i interioritzar-la millor. Per exemple és part consubstancial del fet de “vendre i comprar” el context on es pot produir, al nostre alumnat li facilita la seva comprensió pensar en un determinat context, una situació habitual on aquest fet es produeix.

8. ¿Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i  posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?

He fet en aquest sentit alguns petits canvis ja. Per exemple en tots els meus missatges apareix una signatura de correu on hi consta una salutació el meu nom, situació laboral i el meu correu. Seria també interessant que, un cop acabat de fer, aparegués també el meu bloc.
Una altra cosa que considero que seria important és la presentació dels missatges en forma d’arbre i no lineals, sobretot a l’hora de seguir un debat o de fer un intercanvi entre companys/es d’idees, opinions, etc. Així veus qui ha respòs i el fil de la discussió.
També vaig trobar molt interessant el fet que algun/a consultor/a marqués els seus missatges d’una determinada manera, perquè així resulten més fàcil d’identificar i de seguir i consultat.

9. Comptes amb els coneixements previs que el Pla docent indica per poder ser eficaç durant el desenvolupament de l’assignatura? Fins a quin punt? Pots instal·lar programari, iniciar l’exploració de nou programari pel teu compte, gestionar arxius i comptes amb una actitud positiva cap a web 2.0? Ets capaç de llegir en pantalla (buscar paraules, fer servir l’índex amb hipervincles, moure’t en el document...? i mantenir uns apunts digitals on acumulis la informació de diferents fonts?
En principi compte amb uns coneixements previs que s’ajusten bastant al que marca el Pla docent, tot i que, com tot avança tan de pressa i de vegades hi ha coses que fa anys que no les has utilitzades caldrà fer una posada al dia.
Crec que no tinc cap problema a l’hora instal·lar un determinat programari, iniciar-ne una exploració personal, gestionar arxius i comptes, etc.
Pel que fa a la lectura de pantalles, buscar paraules, l’ús dels hipervincles, etc. crec que a nivell bàsic em puc defensar però crec que necessito millorar i aprofundir molt més.
I pel que fa al manteniment d’apunts digitals on acumular la informació que es vagi aplegant també tinc una mica de coneixement però vist tot el que s’ha ampliat en aquest camps amb blocs, moodles, nou programari, etc. cal que m’hi posi les piles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada