Espero que us agradi... Ens anem veient!!
Fitxa Dissenya. Títol del projecte: Millores en l’estudi i el treball personal | |||
b. Agents personals i tecnologia mediadora
Els agents personals són l’alumnat del SEP, els tutors de Sisè. La mestra d’educació especial i la psicòloga de l’EAP faran de mediadores. Els aprenents són els alumnes de Sisè que realitzen 30 minuts diaris de suport escolar personalitzat i el docent és el tutor d’aquests alumnes.
Pel que fa a la tecnologia mediadora que intervindrà en aquest procés d’aprenentatge comptem amb un wikispace, els blocs de la classe, els projectes i el centre, el programa CMap i altres programes (text, imatge, càlcul, per fer trencaclosques, graelles, etc.), ordinadors portàtils, PDI de la classe i connexió a Internet (Tant a la classe com a casa) amb els quals realitzarem part de les tasques d’aquest suport personalitzat.
| |||
c. Problema de partença i descripció del problema
(tipus, estructuració, complexitat, especificitat de camp)
Descripció: A partir dels informes de l’alumnat i d’acord amb el professorat implicat, realitzen el SEP vuit alumnes per classe, on s’intenta treballar d’una manera sistemàtica un seguit d’aspectes que poden incidir en el seu rendiment escolar. Es constaten problemes pel que fa a l’organització i l’autonomia personal, el seguiment i control de les tasques i, com a conseqüència o causa de tot plegat, una certa desmotivació. Es farà ús de les TIC perquè poden resultar molt útils de cara a l’atenció a la diversitat, motivació de l’alumnat i tasca de seguiment, avaluació i control per part de l’alumnat i el professorat.
Estructuració: Ens centrarem en tres blocs bàsics amb un nombre d’objectius no massa gran: Comprensió i expressió escrita, hàbits de treballs, eines d’estudi i repàs. En aquest sentit i seguint a Jonassen, 1997) es tractaria d’un problema ben estructurat, amb objectius i activitats molt concretes, clares i específiques. Però el fet que requereixi la integració de diverses competències i de que tracti d’activitats amb molta implicació i interacció entre els agents fa que calgui plantejar diferents vies i solucions, en la línia d’un problema mal estructurat.
Tipus: Pel que fa al tipus de problema el situaríem en els de tipus de resolució de dificultats. L’alumnat i el professorat, amb l’espai wiki organitzaran la seva tasca diària, cercaran propostes, completaran els reptes plantejats, faran una tasca col·laborativa per avançar, etc.
Pel que fa a l’especificitat de camp: Es tracta d’un problema plenament contextualitzat en el temps i l’espai, ja que el gruix de la proposta es fa tots els dies a la mitja hora del SEP. Tot i que, sovint s’utilitzaran altres hores per implicar la resta de companys/es i també amb la possibilitat que l’alumnat que ho desitgi i tingui els mitjans necessaris, pugui treballar la proposta a casa.
| |||
d. Com plantegem el problema als aprenents per tal que els sigui significatiu Com se’ls apareix a la seva vida quotidiana: partirem de les tasques que s’han realitzat a classe a nivell d’Informàtica amb una recopil·lació dels dibuixos, fotos, treballs, etc. que s’han fet i que anirà molt bé tenir-los per a les activitats de final de curs. Els mestres plantejaran la possibilitat de crear una Wiki, que servirà d’eina per centralitzar tota aquesta tasca que els serà molt útil no només a ells, sinó al conjunt de la classe. El fet que sigui un recurs flexible, amb grans possibilitats i que pot utilitzar-se tant a dins com a fora de la classe, va ser un element decisiu.
Com ho aprofitaran les mediadores (galindaines, propostes, comentaris, opinions, materials, ...): A partir de la tasca feta, de la motivació que es mostri i de la naturalesa dels seus missatges, escrits, dibuixos, etc. la mestra d’educació especial i la psicòloga de l’EAP disposarà d’un ampli material per millorar en aspectes bàsics el seguiment, diagnosi i tractament d’alumnat amb certes necessitats. També aquestes podran recomanar als tutors de realitzar determinades pràctiques o activitats.
| |||
e. Context (de l’activitat i dels aprenents) El projecte “Millores en l’estudi i el treball personal” es desenvolupa en un àmbit formal, la mitja hora diària de suport educatiu en un Institut escola de la ciutat de Barcelona. No se centra en cap àrea o competència específica, tot i que pren força la competència d’autonomia personal. Les activitats són bàsicament o bé un recordatori del que es fa a classe o bé una recopil·lació o ampliació d’aquestes, incidint en la comprensió i expressió escrita. Cada grup està format per vuit alumnes; en el primer cinc nois i tres noies. Tot i que, per atendre a unes determinades necessitats en unes determinades activitats s’amplia a quatre més. Aquest alumnat i els tutors estan acostumats a treballar amb les TICs, coneixen els processadors de textos, el paint i les eines bàsiques d’Internet. Tots ells, llevat de dos que ho poden fer a casa d’amics o familiars o a la biblioteca del barri, poden connectar-se fora de l’horari escolar. En l’horari del SEP a l’aula podem disposar de cinc ordinadors portàtils i un ordinador, tots els amb connexió i l’últim connectar a una PDI. Alguns cops es planteja la necessitat d’anar a l’aula d’informàtica on es disposa de més equips i l’alumnat pot treballar individualment donat el cas. | |||
f. Característiques cognitives, emocionals, actitudinals i físiques dels aprenents.
Bàsicament són alumnes que no haurien de tenir cap dificultat pel que fa als estudis, ja que el SEP no s’enfoca a l’alumnat que va a l’aula d’acollida o tenen hores d’atenció a l’aula d’educació especial o amb professorat de reforç. El gruix del grup són alumnes que mostren una actitud, treball i interès força irregular, amb manca d’hàbits de treball i d’autonomia i organització personals. La seva motivació no sempre és la necessària. El seu nivell de comprensió i expressió escrita varia, però pel costat baix, i més lligat al que s’ha esmentat anteriorment que a un endarreriment del desenvolupament o dificultats cognitives i d’aprenentatge. En definitiva és un petit grup força heterogeni.
Tampoc són alumnes que mostrin conductes disruptives o trastorns conductuals, ja que el SEP tampoc s’ha enfocat de cara a aquests casos. Però pel que fa a l’actitud i les característiques emocionals, cal destacar cert nivells baixos d’autoestima, mostren una certa inseguretat a l’hora de fer activitats d’una certa complexitat, dificultat d’expressar les seves emocions o un baix nivell de curiositat pels nous descobriments i els nous aprenentatges; la qual cosa no succeeix en altres àmbits de la seva vida: cercle d’amistats, Internet, aficions esportives, etc.). Tampoc és que siguin tranquils o callats, sinó que són força inquiets, xerraires i dispersos. Per això és important trobar recursos, àmbits i moments en què puguin fer coses que els resultin interessants a més a més de senzilles i útils. Per això és important comptar amb la seva implicació des del principi, que vegin que el que faran tindrà resultats positius i vistosos i que amb col·laboració i iniciativa podran assolir els objectius que prèviament coneixeran. Cal diferenciar el cas de dues alumnes que no dominen prou bé el català i que s’han incorporat al projecte perquè creiem que hi ha activitats que els aniran molt bé.
I, per últim, referent a les característiques físiques de l’alumnat no es requereixen uns patrons determinats i tothom pot participar en totes les activitats. | |||
g. Competències específiques a assolir o demostrar. Objectius de forma operativa. Competència comunicativa lingüística i audiovisual.
· Saber comunicar per escrit i amb els llenguatges audiovisuals, fent servir les tecnologies de la comunicació i l’entorn Wiki.
· Utilitzar adequadament els diferents recursos TIC.
· Familiaritzar-se amb els tres processos bàsics amb les TICs: processadors de textos, tractament de la imatge i navegació per Internet.
· Saber respectar i atendre les opinions dels altres.
Metodològiques i aprendre a aprendre.
· Saber accedir, utilitzar i difondre a les TICs, al Wiki i als projectes.
· Ser capaços de crear nous exemples de tot el que hem treballat.
· Aprendre a aprendre a través del treball col·laboratiu, l’ús de les TICs i l’estudi personal.
· Aprofundir en l’ús d’Internet, els entorns digitals educatius, alguns programes bàsics, etc.
Competència d’autonomia i iniciativa personal.
· Adquirir les habilitats necessàries per a l'ús de les TIC i fer un bon ús d’una Wiki.
· Desenvolupar la iniciativa personal pel que fa a la presa de decisions.
Competència social i ciutadana
· Aprendre a conviure i a treballar en equip o en un entorn digital de forma constructiva.
· Saber exposar les pròpies necessitats, opinions o emocions i respectar la dels altres.
OBJECTIUS ESPECÍFICS D’APRENENTATGE
· Millorar la comprensió i l’expressió escrita.
· Conèixer i saber utilitzar les parts, funcions i possibilitats d’una Wiki.
· Saber treballar col·laborativament en aquest entorn.
· Respectar i valorar els treballs i les opinions dels altres.
· Participar de forma activa en el desplegament de la Wiki, dels seus projectes individuals o en grup
· Aprendre a treballar individualment, per parelles o en equip.
| |||
h. Continguts | |||
| |||
i. Previsió de la seqüència d’activitats, orientació, descripció de la previsió del paper mediador de les TIC.
Abans d’iniciar el projecte s’analitzarà amb els tutors implicats, la mestra d’educació especial i la psicòloga de l’EAP quin alumnat, activitats, necessitats, consideracions cal tenir en compte per un bon assoliment del mateix. També aquests professionals faran, conjuntament amb l’alumnat, un seguiment del procés, si es va avançant, si cal modificar algunes propostes, etc.
Pel que fa a la mediació de les TICs, l’entorn escollit facilitarà molt el seguiment de les tasques i el procés, però també permetrà que l’alumnat desenvolupi tot un seguit de projectes a partir de la seva motivació i fins on el seu interès els dugui. En aquest sentit, cal remarcar el fet que la seva tasca la poden veure a casa ells mateixos, mostrar-la als seus pares o servir de plataforma per a properes activitats a nivell de tota la classe de sisè.
Pel que fa als projectes, s’anirà de les propostes més necessàries i simples, avançant cadascun dels alumnes d’acord amb el seus aprenentatges i interessos. No tots ho faran tot i de la mateixa manera. L’entorn Wiki permet personalitzar molt les tasques a fer, per exemple, si algú mostra dificultats en la comprensió d’un problema matemàtic es pot recolzar amb un dibuix, un esquema, etc. En cas contrari, si algú té un bon domini del paint o altres programes de tractament de la imatge pot fer activitats molt més complexes.
| |||
j. Fonamentació psicopedagògica del disseny i vinculació amb els continguts. En què et bases per decidir aquest problema i aquestes tasques? Quina investigació empírica ho recolza?
Aquest projecte es fonamenta bàsicament en l’aprenentatge constructivista significatiu, amb un enfocament clarament competencial, com marca la LOE i la LEC, l’aprenentatge significatiu que hem vist als apunts, la teoria sistèmica i el que apunta el professor Artur Noguerol pel que fa a la competència comunicativa, es concreta tot un ampli projecte en un Institut-escola i s’avancen algunes de les propostes, indicacions o dificultats que pot representar la seva posada en marxa.
Per a les dues de les grans finalitats del nostre sistema educatiu, la cohesió social i la millora del rendiment acadèmic, cal tenir molt en compte la competència comunicativa de l’alumnat que serà determinant tant per a l’adquisició de nous coneixements, com en el desenvolupament de totes les seves competències o la cohesió amb els seus companys, professorat i altres, amb la implicació de tota la comunitat educativa i l’assessorament d’equips psicopedagògics tant intern com extern i altres experts.
Es parteix dels interessos reals de l’alumnat que tenim al SEP, es valora conjuntament amb aquest i els mediadors les tasques que cal fer, amb això es compleix un dels principis bàsics de l’aprenentatge significatiu. En la línia que s’ha apuntat al principi, d’implicar a especialistes i experts, cal tenir en compte el que planteja l’escriptor i filòsof J. Antonio Marina (2009) sobre “La intel·ligència audiovisual” i l’aposta que alguns professionals fan de la “comunicació audiovisual com a eix de totes les àrees” (Noguerol, 2009).
El fet de plantejar un projecte per tal que l’alumnat vagi desenvolupant la seva competència expositiva, una major competència lingüística i un major domini de les tecnologies determina tot un seguit d’actuacions i de consideracions prèvies que cal tenir en compte:
| |||
k. Procediments i criteris d’avaluació
Pel que fa al procés avaluatiu d’aquest projecte serà continu i formatiu i s’implicarà tant a l’alumnat, com el professorat com als professionals de suport. En aquest sentit es farà una avaluació inicial on es recolliran els aspectes bàsics que cal tenir en compte per realitzar millor el projecte (nivells competencials, competència digital, etc.).
El professorat farà una avaluació continua de la tasca que l’alumnat faci a la Wiki, en podrà fer les correccions adients, les recomanacions oportunes o les ampliacions necessàries. També la mestra d’educació especial i la psicòloga tindrà una eina important per observar, analitzar i proposar millores en la tasca de l’alumnat.
Al llarg del projecte l’alumnat farà un seguit d’autoavaluacions de la seva tasca, que o bé podran ser com a resposta a un qüestionari fet pels mediadors o bé uns comentaris personal. També hi haurà coavaluació i una possible avaluació externa que mesuri el novell d’assoliment dels objectius proposats amb la creació d’aquesta wiki i el projecte.
En tot cas, l’avaluació definitiva i per la qual es va iniciar el projecte, serà veure el nivell de millora de l’alumnat implicat en el seu estudi, treball i rendiment escolar, la qual cosa creiem que serà un reflex d’allò que haurà assolit individualment o amb grup a través dels projectes de la Wiki.
I més concretament, caldrà avaluar l’alumnat en funció d’uns criteris d’avaluació ben específics i importants, lligats amb les competències, els objectius i els continguts treballats i tenint en compte els blocs que apuntàvem al principi d’aquesta fitxa:
| |||
l. Previsió de temporalització.
Primera setmana de maig: Avaluació inicial. Motivació inicial, treball de reflexió en grup (Utilització de l’agenda, treball escolar, rendiment acadèmic, possibles millores, etc.). Passi del vídeo amb un minitutorial de Wikis.
Segona setmana de maig: Inici del Wiki: APB Turó de Roquetes. Creació dels primers projectes: 1) Què volem? 2) Recull de galindaines i creació de noves. 3) Els meus dibuixos. 4. Les meves fotos. Inici de la tasca d’autoavaluació, seguiment de les activitats, valoració de les mateixes, etc.
Tercera setmana de maig: Utilització de nous recursos per a l’estudi, el treball i el seguiment de tots dos amb nous projectes a la Wiki: 1) Cmaps: camps conceptuals d’alguns temes bàsics. 2) Trencaclosques amb imatges de l’Edat Moderna i contemporània. 3) Vincles amb pàgines de jocs educatius, interactius, etc.
Quarta setmana de maig: Posada en comú de les tasques realitzades. Possible ampliació dels membres dels grups de la Wiki i presentació del treball a les classes. Dos nous projectes per fer partícips a tots, prèviament es treballaran al SEP: 1) Paraules amb lletres que es mouen. 2) Qüestionari-enquesta de temes que els interessin. Coavaluació i implicació del grup-classe.
Primera setmana de juny: Acabament de la Wiki i Projecte final on l’alumnat participant utilitzi en el seu projecte final dos o més recursos utilitzats (Paraules amb lletres que es mouen, fotos, mapes conceptuals, graelles, esquemes, enquesta, etc.).
|
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada